vineri, 25 iunie 2010

Coeficientul emoțional

Monday, May 24, 2010 , Autor: Doina Dumitrescu, București, România




Coeficientul emoțional (Q.E.) este o evoluție a coeficientului de inteligență numit și coeficient intelectual (Q.I.). Se pare că ultimul nu răspunde decât parțial la evaluarea facultăților unui individ. Crearea Q.E. datează din anul 1990 și reprezintă munca a doi cercetători americani, Peter Salovey (rector şi profesor de psihologie la Universitatea Yale) și John D. Mayer (profesor de psihologie la Universitatea New Hampshire). Ei au dezvoltat o teorie numită Inteligența Emoțională care susține că oamenii au o gamă largă de abilități intelectuale dar și una de aptitudini emoționale care le afectează profund modul de gândire și de acțiune.

Emoțiile și inteligența

Coeficientul emoțional reprezintă o măsură a capacității unei persoane de gestionare a diferitelor emoții și de utilizare în acest sens a capacităților sale intelectuale. Ideea de evaluare se referă la cum se pot măsura propriile emoții luând în considerare anturajul și ambientul. Inteligența este deci măsurată ținând cont de emoții și nu doar pe baza criteriilor intrinseci (ca la în coeficientul intelectual). Q.E. este însă o parte a acestei ecuaţii și există diferite metode care extind criteriile luate în considerare; se ajunge astfel și la conceptul de măsurare a motivaţiei.

Emoțiile și cognițiile

Emoțiile reprezintă ansamblul de percepții și simțăminte care caracterizează ființa umană. Se regăsesc de asemenea reacții de protecție și defensive (frici, angoase) ca relații cu sine și cu alții (dorințe, rușine) Cognițiile, însumate, regrupează trei dispoziții complementare: învățarea, memoria și rezolvarea de probleme. Fiecare dintre ele participă mai mult sau mai puțin la dezvoltarea individului. Inteligența emoțională se situează, după inițiatorii săi, la intersecția dintre emoții și cogniții.

Limitele Q.E.

Pe scurt, testul emoțional se află la granița între inteligența și emoțiile individului. Reținem că acest test face parte integrantă din uneltele așa zis comportamentale. Ele ţin cont foarte puţin sau deloc de dimensiunile inconștientului individual și standardizează profilele psihologice. Criticii spun că este vorba de o abordare foarte sistemică și care nu ţine seama de istoria personală a individului, de problematica sa familială sau de construcția sa identitară.

Note:

Sursa: psychologie.fr, "Le quotient émotionnel (Q.E.)" de Denis Morineau. Pentru detalii click aici.

Traducerea și adaptarea articolului a fost realizată de psiholog Doina Dumitrescu.
publicat in www.ziarulstiintelor.eu

Niciun comentariu: